Tips voor onderhoud

lees verder

We proberen u graag verder te helpen

lees verder

Informatie, bijvoorbeeld over ontkalken

lees verder

Veelgesteldevragen

onderhoud

Tips voor onderhoud

lees verder

FAQ

We proberen u graag verder te helpen

lees verder

Helpen

Informatie, bijvoorbeeld over ontkalken

lees verder

Veelgestelde vragen over sanitair als PDF-download

Veelgestelde vragen over tegels als PDF-download

Klik hier om de veelgestelde vragen over tegels te downloaden. U kunt de tegelweetjes ook in de website bekijken.

Waar kan ik de gratis Badwijzer downloaden?

Waar kan ik uw gratis showroomboek downloaden?

Kalkstrepen op keramisch sanitair

Op keramisch sanitair kunnen, afhankelijk van de waterkwaliteit, snel kalkstrepen ontstaan. Reguliere schoonmaakmiddelen verwijderen dit slechts ten dele. Hierdoor ontstaan er vaak meerdere lagen over elkaar.
De glazuurlaag van een keramisch product is tegenwoordig zo goed dat men bij normaal schoonmaken geen problemen ondervindt. Echter door het ophopen van meerdere kalklaagjes komen er strepen in de toiletpot. Men moet deze kalklaagjes verwijderen tot men weer terug is bij het originele glazuur.

Hoe kalkranden/strepen te verwijderen?

Vanouds beproefde reinigingsmiddelen zijn huishoudazijn en verdunde azijnessence. In de handel zijn er daarnaast beproefde reinigingsmiddelen op basis van azijn of kalk verwijderingmiddelen te verkrijgen die u overeenkomstig het gebruiksadvies van de fabrikant kunt gebruiken. Kalk lost namelijk op in zuur. Hiervoor heeft het azijnzuur wel tijd nodig om te reageren met het kalk. Op verticale delen van een toilet is dit lastig. Hiervoor kunt u eventueel stukjes toiletpapier tegen de wand besprenkelen met schoonmaakazijn. Dit dient u dan wel enkele malen te herhalen.

Voor ernstige verontreinigingen bevelen wij u vloeibare of in cremevorm geleverde, niet schurende badreinigingsmiddelen aan. De werking van deze middelen wordt nog verbeterd, wanneer u een zachte niet krassende spons gebruikt. (vaak een met een wit opvlak). X Lees ook eens de tips van Villeroy & Boch. http://www.villeroy-boch.nl. Als u op keramisch sanitair, bijvoorbeeld een toiletpot, kalkstrepen heeft (bruine of groene afzetting)dan valt dit niet onder de garantie.
Ook kunnen er zwarte strepen in keramische wastafels en plaatstalen baden of douchebakken ontstaan. Deze worden veroorzaakt door metaal dat op het glazuur heeft “gekrast”. Denk bijvoorbeeld aan ringen en andere sieraden. Hiervoor zijn speciale gummetjes in de sanitair handel waarmee dit kan worden verwijderd.

Kranen: lekkende kranen

Als een keramische kraan na een bepaalde tijd gaat lekken uit de perlator (waar de waterstraal uit komt) dan is dit vaak het gevolg van vuil in de leiding. U dient dit altijd bij de installateur te melden. Hij kan dan het bovendeel of de cartouche vervangen. Kraan fabrikanten stellen tijdens garantie periode vaak onder coulance een keramisch binnenwerk ter beschikking. Dit kan de installateur dan voor u omwisselen.
Garantie: In principe geven de meeste fabrikanten 5 jaar garantie op productiefouten en materiaalfouten.
Eventueel kan er ook een service monteur naar de klant gestuurd worden echter hij bepaald ter plekke of de klacht onder garantie valt of niet. De oorzaak van de klacht is hierbij erg belangrijk.
Als de klacht binnen 1 jaar plaatsvindt worden er geen voorrijkosten en uurloon in rekening gebracht. Na 1 jaar worden er wel voorrijkosten maar geen uurloon en materiaalkosten berekend Zo hebben veel fabrikanten zelf ook klachtenformulieren op hun site staan (vaak onder service). Zo ook bijvoorbeeld Grohe.

Kranen: chroom verkleurt / bladert af

De kranen zijn af fabriek dusdanig verchroomt dat als men met normale schoonmaakmiddelen de kranen schoonmaakt het chroom er niet af bladert of verkleurt. (bijv met groene zeep).
In tegenstelling tot keramische producten kan chroom niet tegen zuur! Echter indien er kalk op het kraanhuis zit moet dit toch met schoonmaakazijn worden verwijderd. Alleen daar waar het kalk zit. Beter is dit te voorkomen door de kraan droog te maken na gebruik!
Indien chroom van uw kraan los laat of vlekken vertoond kan dit door schoonmaakmiddelen worden veroorzaakt. Vaak is hier de klacht dat er met anti-kalk producten is schoongemaakt (bijv Viakal). Als dit nadien wordt geconstateerd valt dit niet onder garantie.

Kranen : thermostaat geeft lauw water / regelt niet goed

De temperatuur blijft niet constant: Waarschijnlijk is het thermo-element van de thermostaatkraan verkalkt. Deze kan door een installateur worden gereinigd. Dit is gewoon onderhoud en valt dus niet onder productgarantie. Indien u dit zelf kunt en wilt raden u aan het binnenwerk van de thermostaatkraan te reinigen.
Als een thermostaat lauw water geeft dan is er in principe niets kapot, dan is het thermo-element vervuilt of verkalkt. Dan dient u de handelingen op te volgen in de PDF die u in het downloadgedeelte kunt vinden: "Instructie reiniging Grohe thermostaten".

Ook na reiniging thermo-element werkt de kraan nog niet goed, wat nu?
Wellicht zijn de zeefjes, keerkleppen of de zitting vervuilt. Neem svp contact op met uw installateur. .

Spiegels, vlekken in de spiegel

Allereerst worden klachten mbt spiegels alleen in behandeling genomen als deze vrijhangend is gemonteerd. Met andere woorden als deze niet is ingetegeld. Dan kan de condens die zich achter de spiegel vormt niet weg en veroorzaakt een aantasting van de zilver laag achter de spiegel.
Als er bij een spiegel die is opgehangen met spiegelklemmen of een onzichtbare bevestigingsset toch strepen/vlekken te zien zijn kunt u dit melden als klacht. Let wel op dat de volgende regels in acht zijn genomen. Vlekken aan de zijkant (kopse kant) zijn veroorzaakt door intrekken van vocht met reinigingsmiddel. Verwijder spetters, druppels en vlekken alleen met een zachte, vochtige doek. Cosmetica en vetresten kunt u met een zeemleer en warm water verwijderen zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen. Hardnekkig vuil eventueel met een druppeltje afwasmiddel. Gebruik geen chemicaliën of ruitenreinigers. De randen van de spiegels altijd goed droog maken.
Bij spiegelkasten geen spuitbussen op de bovenste plank plaatsen, in verband met de warmteontwikkeling van de verlichting bestaat er explosiegevaar.
Krassen in de spiegel dienen direct bij aannemen van de spiegel aan een van onze chauffeurs gemeld te worden, anders kan er geen beroep worden gedaan op transportschade!

Krassen in baden & douchebakken

Krassen in acryl baden of douchebakken dienen direct gemeld te worden wanneer het product wordt afgeleverd door onze chauffeur.
Als het product reeds is ingebouwd kan men geen aanspraak meer doen op eventuele garantie. Krassen in een acryl bad of douchebak kunnen overigens goed gerepareerd worden. Eventueel door een professioneel bedrijf.

Badmeubelen : Beschadigingen (spiegel)kasten / bladen

Spiegels zijn de kwetsbaarste delen van een meubel. Met name op de kopse kanten kan gemakkelijk water met eventueel schoonmaakmiddelen intrekken.
Daarom dient u een spiegel uitsluitend met water schoon te maken en goed af te drogen. Vlekken kunt u alleen op die plaats met bijv. afwasmiddel schoonmaken. Daarna goed droogmaken, met name op de kanten! Vlekken die aan de zijkant van de spiegel ontstaan zijn, worden door schoonmaakmiddelen veroorzaakt. Vlekken in “het midden”van de spiegel worden door schade van achter de spiegel veroorzaakt. Dit kan wel duiden op een fabricagefout.
Deurtjes en kasten die opzwellen. Dit duidt op inwerken van water. Dit kan worden veroorzaakt doordat dit deel niet goed is afgewerkt in de fabriek. Het is echter wel zo dat geen enkel meubel bestand is tegen langdurig nat blijven doordat er bijvoorbeeld een plasje water tegen de corpus of deur blijft staan. Dit dient voorkomen te worden!
Kleine krasjes in een kunststof blad kunnen worden weggepoetst met autolak cleaner. Diepere krassen dienen wel bij de fabrikant te worden gemeld.
Als u een badmeubel geleverd heeft gekregen die beschadigd is dient de installateur dit direct te melden bij onze binnendienst. U mag het artikel niet zomaar plaatsen, vaak is de uitspraak van de fabrikant gemonteerd is geaccepteerd.
Bij Detremmerie is standaard een garantiebewijs bijgevoegd in de kasten. Hierop staan alle gegevens die wij nodig hebben voor het afwikkelen van de klacht. De installateur kan dit ook rechtstreeks met Detremmerie afhandelen !
Bij andere meubelfabrikanten moeten wij het pakbon nummer weten waarop het meubel geleverd is.

Onderhoudsvoorschriften keramisch sanitair met een extra beschermlaag

Heeft u keramisch sanitair met één van onderstaande bewerkingen, volgt u dan de vermelde onderhoudsvoorschriften op.

Saniclean (Sphinx)
Ceramicplus (Villeroy & Boch)
WonderGliss (Duravit / Laufen)

Wanneer uw keramisch sanitair voorzien is van een beschermende en vuilafstotende laag, zoals hierboven vermeldt, dan kunt u het eenvoudig schoonmaken met water en een zachte, vochtige doek met eventueel een mild reinigingsmiddel. Het gebruik van schuurmiddelen, chloorhoudende producten en agressieve oplosmiddelen kunnen een negatief effect hebben op de eigenschappen van deze beschermingslagen en worden daarom afgeraden.

Keratect (Keramag)
Ceratect (Sphinx)

Voor producten die zijn behandeld met Keratect (Keramag) of Ceratect (Sphinx), gelden in principe dezelfde schoonmaakvoorschriften als hierboven vermeld, met uitzondering van het feit dat u deze wel met chloorhoudende middelen mag reinigen. Het verschil zit ‘m in het feit dat de beschermlaag is meegebakken in het glazuur en daardoor beter bestand is tegen agressieve schoonmaakmiddelen.

Onderhoudsvoorschriften baden en douchebakken

Baden en douchebakken vervaardigd uit acryl of Quaryl kunt u reinigen met een vochtige doek en water met een mild schoonmaakmiddel.
Huishoudmiddelen met agressieve, chloorhoudende en/of schurende bestanddelen mogen niet gebruikt worden omdat deze het oppervlak van de ligbaden en de douchebakken aantasten. Eventuele hardnekkige kalkaanslag kan worden verwijderd met een schoonmaakazijn. Gebruik echter nooit azijnzuur, acryl en/of Quaryl lost hierin op!
Baden en douchebakken van plaatstaal kunt u in principe met alle schoonmaakmiddelen reinigen, ook met chloorhoudende en/of schurende reinigingsmiddelen.

Onderhoudsvoorschriften bad- en douchewanden

Net als sanitair kunnen ook douche- en badwanden het beste regelmatig met een vochtige doek en schoon water worden gereinigd. Hardnekkige aanslag kan met een alkalische allesreiniger of een schoonmaakazijn worden verwijderd. U mag beslist geen “Viakal”-achtige producten gebruiken!
Lees voor het gebruik van reinigingsmiddelen altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking! Sommige producten kunnen aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen aantasten.
Er zijn diverse producten in de handel om uw douche/badwand mee te behandelen zodat er een water-, kalk- en vuilafstotende laag op het glas ontstaat.

Onderhoudsvoorschriften kunststof wastafelbladen

Voor het reinigen van kunststof wastafelbladen kunt u het best een zachte doek met een milde, niet schurende allesreiniger gebruiken. Zorg dat dit voldoende nat gebeurt ivm eventuele scherpe vuildeeltjes. Preventief kunt u een blad inwrijven met “autowas”. Deze zijn bij een autoshop te krijgen. Gebruik dit echter nooit in baden of douchebakken!

Onderhoudsvoorschriften badkamermeubels

Voor het reinigen van badkamermeubels neemt u een zachte doek en een milde, niet schurende allesreiniger. Bij voorkeur gebruikt u deze verdunt. Gebruik geen huishoudmiddelen met agressieve, chloorhoudende en/of schurende bestanddelen!
Meubeloppervlakken kunnen niet tegen langdurige invloed van water of vocht, daarom deze in voorkomende gevallen drogen.
Chemicaliën, nagellakremover, parfums / aftershaves en geparfumeerde lotions of crèmes, dienen onmiddellijk verwijderd te worden. Meubels met verlichting of stopcontacten mogen, na uitschakeling van de stroom, gereinigd worden met een droge of licht vochtige doek.

Onderhoudsvoorschriften (kristallen) spiegels/ spiegelkasten

Verwijder spetters, druppels en vlekken alleen met een zachte, vochtige doek. Cosmetica en vetresten kunt u met een zeemleer en warm water verwijderen zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen. Gebruik geen chemicaliën of ruitenreinigers. De randen van de spiegels altijd goed droog maken.
Bij spiegelkasten geen spuitbussen op de bovenste plank plaatsen, in verband met de warmteontwikkeling van de verlichting bestaat er explosiegevaar.

Onderhoudsvoorschriften kranen, bad- en douchegarnituur

Opgedroogd water laat kalkvlekken achter. Bij het reinigen hiervan gebruikt u bij voorkeur een zachte doek of een zeem. Het beste kunt u na gebruik de waterdruppels direct afnemen.
Armaturen van chroom kunt u probleemloos reinigen met zeepsop of een zacht vloeibaar reinigingsmiddel op basis van citroenzuur, waarna u de armaturen afspoelt en droogwrijft. Het gebruik van schurende, bijtende, azijnhoudende of agressieve reinigingsmiddelen moet worden vermeden alsmede het gebruik van abrasie bevorderende en chloorhoudende schoonmaakmiddelen, schuursponsjes en microfaserdoekjes. Tevens kunt u fosforzuurhoudende reinigingsmiddelen niet onbeperkt gebruiken. Schoonmaakmiddelen moeten altijd eerst op doek of spons aangebracht worden en niet gelijk op de kranen. U dient na het reinigen goed na te spoelen met water om evt. productresten te verwijderen.

WC-blokjes zijn voor het reinigen van toiletten niet geschikt!

De zogenaamde wc-blokjes zijn voor het reinigen van toiletten niet geschikt. Ze hebben nauwelijks of geen reinigende werking en belasten het milieu dus onnodig. Bovendien hebben ze een negatieve invloed op de werking van de waterspoeling van het closet en kunnen bij losraken verstoppingen in het riool veroorzaken.

Waarschuwing voor tandpasta met amine-fluoride

Als deze tandpasta kans krijgt te drogen in de wastafel, wordt het glazuur na een aantal uren onherroepelijk aangetast en ontstaat er een doffe plek. Zorg er dus altijd voor dat het keramiek schoongemaakt wordt, wanneer deze tandpasta erop is achtergebleven.

Verkalking voorkomen is beter dan genezen

Water bevat tegenwoordig een kalk wat achterblijft nadat het water is verdampt.
Een algemeen advies is om uw douche, bad, meubel of wastafel inclusief de kranen na gebruik gelijk droog te maken. Gewoon de handdoek die u zelf gebruikt heeft even over de kraan om het het water te verwijderen. U hoeft dan achteraf geen agressieve en tijdrovende reinigingshandelingen uit te voeren.

Heeft u een stappenplan voor reiniging van Grohe thermostaten voor mij?

Jazeker, klikt u hier om de handleiding te downloaden

Van veelgestelde vraag naar een relevant antwoord