Tegelweetjes

Van de deskundige en ervaren adviseurs bij Arnold Lammering

lees verder

Laatste trends

Verrassende combinaties
Bekende merken

lees verder

Creatief

Grootte en kleur
Structuur en patroon

lees verder

tegelweetjes

Tegelweetjes

Van de deskundige en ervaren adviseurs bij Arnold Lammering

lees verder

Laatste trends

Verrassende combinaties
Bekende merken

lees verder

Creatief

Grootte en kleur
Structuur en patroon

lees verder

Hieronder geven we graag verduidelijking bij enkele begrippen uit de tegelwereld. Beslist handig om te weten!

M2 berekeningen
Vanaf tekeningen en/of vanuit metingen op de werkplek worden door ons berekeningen gemaakt. Dit gebeurt op risico van de opdrachtgeefster. We adviseren dan ook altijd de hoeveelheden te controleren.

Breuk- en snijverlies
De grootte van wand- en of vloertegels spelen een belangrijke rol bij berekening van snijverlies. Als regel kan gesteld worden: hoe groter de tegel hoe groter het snijverlies. Bij het vervoeren en opslaan van keramische producten, in het bijzonder gekalibreerde tegels, kan eenvoudig breukschade ontstaan. Wees hierop extra attent. De berekening van breuk- en snijverlies gebeurt op risico van de opdrachtgeefster die deze accepteert wanneer de opdracht wordt bevestigd.

Reservetegels
Het is raadzaam om enkele tegels als reservetegels te bewaren en of te bestellen. In geval van calamiteiten (lekkage o.i.d.) kan bij herstelwerkzaamheden van deze reservetegels gebruik worden gemaakt. Nabestelling levert altijd problemen op met tint- of maatverschil.

Nabestelling
Op nabestellingen en naleveringen is tintverschil altijd mogelijk!

Uitsluitend per volle doos
Alle leveringen geschieden per volle doos. Uitzonderingen hierop zijn veelal decors, strippen, plinten, hulpstukken enz. Deze worden per stuk geleverd en berekend.

Retour niet mogelijk
Tegels worden als regel nooit retour genomen. Uitzonderingen worden vermeld op uw offerte en orderbevestiging. Retourkosten (administratie- en magazijnkosten) bedragen 25% van aankoopprijs met een minimum van € 50,= per retourname.

Eigenschappen
Wand- en vloertegels hebben hun eigen eigenschappen inzake sterkte, maat, kleur, dikte, wateropname, chemisch bestendigheid en breukvastheid. Deze karakteristieken zijn omschreven in technische bladen van de fabrikant. Alle eigenschappen hebben toleranties die vastgelegd zijn in normeringen van bv. CEN, DIN, UGL, NF, UNI en ECO. Stel u hiervan op de hoogte en overtuig u van de toepasbaarheid.

Vlak en recht
Afwijkingen in rechtheid en vlakheid van de tegels zijn vastgelegd in normeringen. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn wanneer u een langwerpige tegel in een halfsteensverband of patroon legt. Vraag uw verkoopadviseur naar de mogelijkheden wanneer u bepaalde patronen wilt leggen.

Slijtweerstand
Let bij aankoop van vloertegels vooral op de slijtweerstand. Niet iedere tegel is geschikt voor iedere ruimte. Onze verkoopadviseurs kunnen u helpen bij het maken van uw keuze.

Antislip
Bij aanschaf moet u letten op loopveiligheid. In de badkamer is een stroeve tegel aan te bevelen. Hiervoor worden waardes aan vloertegels toegekend die de mate van stroefheid weergeven met schoeisel en blootsvoets. Wanneer u toch ‘gladde’ tegels toepast op uw keuken-, douche- en/of badkamervloer bent uzelf aansprakelijk voor gevaarlijke situaties.

Verwerking
Tegenwoordig worden als wand- en vloerbekledingen van bv. badkamers en keukens diverse materialen gebruikt. Natuursteen, keramiek, porcelanato, glas en granito hebben zo hun eigen verwerkingseigenschappen. Zorg dat u hiervan op de hoogte bent. Bij twijfel altijd vooraf advies vragen.

Gekalibreerde tegels
Gekalibreerde of gerectificeerde tegels zijn normale wand- of vloertegels die machinaal geslepen zijn. Deze tegels zijn zeer maatvast en kunnen daardoor met zeer kleine voegen verwerkt worden. Een 100% vlakke ondergrond is noodzakelijk. Pas op: de kleinste oneffenheid wordt sterk geaccentueerd door strijklicht.

Controle
Controleer geleverde tegels zeer goed voordat u ze gaat verwerken. Klachten op tegels die vóór verwerking geconstateerd hadden kunnen worden maar tóch verwerkt zijn, worden niet in behandeling genomen door uw leverancier en fabrikant.

Kitwerk
Kitvoegen van siliconen hebben een ‘kosmetische’ functie. Deze zullen na ca. 5 jaar vervangen dienen te worden. Uw ondergrond dient de waterdichtheid te garanderen.

Kleurverschil
Bij verwerking van gelijke tegels op zowel wand en vloer, kunnen de wandvlakken ten opzichte van de vloervlakken een andere kleuruitstraling hebben. Belichting is hiervan de oorzaak. R/waarde Deze waarde bepaalt de mate van slipvastheid met schoeisel. Deze waardes variëren van R9 tot R13. De waarde R10 komt hierbij ongeveer overeen met voldoende antislip in de badkamer blootvoets. Hoe hoger de waarde hoe meer antislip.

Abc waarde
Deze waarde bepaalt de mate van slipvastheid blootvoets. De b waarde geeft blootvoets voldoende antislip in de doucheruimte. Deze waarden worden veelal gehanteerd in badkamers waarbij de mate van antislipheid voorgeschreven is. Denk hierbij aan zwembaden, gehandicapten en bejaarden.

PEI waarde
Deze waarde bepaalt de mate van slijten. De waardes lopen van PI tot PV. We adviseren minimaal PIV te gebruiken. Deze is geschikt voor medium-heavy loopverkeer (woonverkeer). PV is geschikt voor zwaar loopverkeer in bijvoorbeeld een restaurant of winkel.

S waarde
Deze waarde bepaalt de mate van onderhoudsgemak. (Stain resistance) Dit kenmerk zal in de toekomst belangrijker worden aangezien de eindgebruiker gebaat is bij onderhoudsvriendelijke vloertegels. De waardes varieren van S1 tot S5. Hieronder het bijbehorende schoonmaak advies.

  • S5 vervuiling kan verwijderd worden met heet water
  • S4 vervuiling kan verwijderd worden met licht schoonmaakmiddel
  • MagiS3 vervuiling kan verwijderd worden met sterk schoonmaakmiddelc
  • S2 vervuiling kan verwijderd worden met specifiek oplosmiddel
  • S1 vervuiling kan niet verwijderd worden

Een vloertegel behoort minimaal waarde S3 te hebben.

V waarde
Deze waarde bepaalt de mate van nuance schakeringen van het tegeloppervlak. Dit is geen productiefout maar een bedoelt karakteristiek van de tegel. Men kent de volgende waarden.

  • V4 sterke variatie bij willekeurige verwerking
  • V3 matig tot veel variatie bij verwerking
  • V2 weinig tot matige variatie
  • V1 gelijkmatige variatie

Ecolabel
Diverse fabrikanten bezitten het Europese ecolabel. Deze certificering bevestigd dat de milieubelasting van de producten voldoen aan de milieueisen van de Europese Gemeenschap. Wanneer u waarde hecht aan deze certificering vraag dan of uw gekozen tegels voldoen aan deze eis.

Maak ook gebruik van de vele jaren ervaring bij onze tegeladviseurs

Nu contact opnemen